Essent
Print deze pagina E-mail deze pagina

Vergelijken zonnepanelen

Ergens op uw weg naar zonnepanelen komt u op het punt dat u verschillende offertes in huis heeft. Het vergelijken van zonnepanelen uit verschillende offertes is in dat stadium erg belangrijk. U doet immers een investering voor langere tijd, dus plan bewust tijd in voor het vergelijken van zonnepanelen. Uiteraard helpen we u graag een eind op weg. Daarom zetten we een aantal belangrijke punten voor het vergelijken van zonnepanelen voor u op een rijtje. Heel kort samengevat: vergelijken van zonnepanelen is belangrijk op het vlak van prestaties en technische producteigenschappen.

Vegelijken zonnepanelen: producteigenschappen

Vergelijken van zonnepanelen goed doen? Dan is het belangrijk om de volgende producteigenschappen bij het vergelijken van zonnepanelen goed onder de loep te nemen:

Anti-reflectieglas

Antireflectie glas zorgt ervoor dat er meer zonlicht op de cellen terecht komt en dat er minder zonlicht wordt teruggekaatst. Daardoor heeft een zonnepaneel met anti-reflectieglas een hogere opbrengst. Niet alle merken zonnepanelen hebben anti-reflectieglas. Let hier bij het vergelijken van zonnepanelen dus goed op.

Frame-opbouw

Een ander punt voor het vergelijken van zonnepanelen is de frame-opbouw. Houd er in uw selectie rekening mee dat een geschroefd frame meer druk kan hebben en steviger is dan een geklikt frame. De standaard druk in kg die een zonnepaneel kan verdragen ligt meestal rond de 540 kg. Er zijn echter panelen (zoals CNPV) die maar liefst 800 kg drukbelasting aankunnen. Deze producteigenschap is dus belangrijk om mee te nemen in het vergelijken van zonnepanelen uit verschillende offertes.

Kabellengte

De lengte van de kabels die aan een zonnepaneel zijn bevestigd verschilt van merk tot merk. Het voordeel van extra lange kabels aan een paneel is dat het niet nodig is om de bekabeling te verlengen bij het horizontaal installeren van het paneel. Zijn de kabels standaard kort? Dan komen er vaak extra kosten bij om deze kabels te verlengen. Goed om van tevoren dus in het vergelijken van zonnepanelen mee te nemen. Zeker wanneer u al weet dat de panelen op uw dak horizontaal komen te liggen.

Productieproces controleren

Een heel belangrijk, maar vaak vergeten punt van vergelijken tussen zonnepanelen is het contoleren van het productieproces. Onze boodschap: dit punt is een ontzettend belangrijke voor het goed vergelijken van zonnepanelen. Alleen volledige controle van het productieproces kan namelijk leiden tot het signaleren van microbarstjes in zonnepanelen. Microbarstjes zijn met het blote oog niet waar te nemen en lijken daardoor niet veel voor te stellen, maar kunnen resulteren in efficiëntieverlies van een paneel. Veel producenten contoleren helaas niet hun hele productieproces, waardoor microbarstjes vaak over het hoofd worden gezien. Vraag hier dus specifiek naar bij het vergelijken tussen zonnepanelen. 

Vergelijken zonnepanelen: prestaties

Positieve tolerantie 

Voor het nauwkeurig vergelijken van zonnepanelen, is de tolerantie een essentieel punt om mee te nemen. Het is belangrijk dat een leverancier van zonnepanelen u in de offerte altijd een opbrengstverwachting met een positieve tolerantie presenteert. Dat wil zeggen dat in de informatie die u over uw zonnepanelen krijgt het minimale aantal Wattpiek moet staan dat de zonnepanelen qua opbrengst kunnen halen. Met een 3% afwijking ten gunste van u. In de praktijk kan het dan alleen maar meevallen en niet tegenvallen. Oftewel: u krijgt altijd minimaal het aantal Wattpiek waarvoor u betaalt en misschien zelfs 3% meer. In ieder geval nooit minder. Er zijn ook leveranciers die een +/- tolerantie van 3% hanteren. En dat betekent dat de afwijking ook 3% ten nadele van u kan bedragen, oftewel: u betaalt dan voor iets wat u niet krijgt. Een nuttige tip voor het vergelijken van zonnepanelen.

Temperatuur coëfficiënt

Hoe warmer een paneel wordt, hoe meer efficiëntie een paneel verliest. Het is de temperatuur coëfficiënt die hier iets over zegt, die weergeeft hoe uw zonnepanelen bij hogere temperaturen presteren. Goed om te weten, want bij een niet eens zo hoge 20°C en een zonnetje op uw dak worden de panelen namelijk al een stuk warmer. Neem dit dus mee in het vergelijken van zonnepanelen.

Opbrengst

Uiteindelijk is het de mix van bovenstaande factoren die het succes en de opbrengst van een zonnepaneel bepalen. Het goed vergelijken van zonnepanelen zorgt er echter wel voor dat de opbrengst van tevoren al heel nauwkeurig is in te schatten. Hiervoor gebruiken wij het ZON7 computermodel. Daarmee berekenen wij voor u het meest optimale advies met de hoogst haalbare opbrengst voor uw situatie. Daarmee hopen we het vergelijken van zonnepanelen een stuk makkelijker voor u te maken.

Heeft u vragen over het vergelijken van zonnepanelen? En wat de hoogst haalbare energieopbrengst met zonnepanelen op uw dak is? Neem dan contact met ons op.