Essent
Print deze pagina E-mail deze pagina

Zonnepanelen schuin dak: Belangrijke elementen

Het monteren van zonnepanelen op een schuin dak met dakpannen op een frame dat over de dakpannen wordt gemonteerd, is een voordelige en solide installatie. Voordelen zijn, dat de temperatuur van de zonnepanelen lager blijft doordat er wind onderdoor waait. Hierdoor verbetert de prestatie van de zonnepanelen en krijgt u dus een beter rendement uit uw zonne-energie installatie. 

Ook is het zo dat, ten aanzien van het monteren van de zonnepanelen in het dak, er minder kans op lekkages zijn.  

Verder is het van belang dat het dak in een goede staat verkeerd, hier wordt immers het totale systeem op gemonteerd waarbij het met windkrachten moet blijven liggen. Ook moet het zijn eigen gewicht kunnen dragen.
Stappen van installatie:

 • 1.Bij de installatie van zonnepanelen op een schuin dak met dakpannen, worden eerst gedeeltelijk de dakpannen verwijderd. 
 • 2.Hierna worden eventueel extra dak-latten gemonteerd waarop dak-haken worden bevestigd. 
 • 3.Hierna worden de dakpannen weer op hun plaats gelegd. 
 • 4.Op de dak-haken die onder de dakpannen zijn geplaatst, wordt een aluminium frame gemonteerd. 
 • 5.Op dit lichtgewicht frame, worden de zonnepanelen gemonteerd. 
 • 6.Na het installeren van de zonnepanelen, worden de kabels onderling aangesloten.
 • 7.Er worden kabels getrokken naar de omvormer, waarbij het belangrijk is om vooraf aan te geven hoe u de afwerking van de kabels naar de meterkast afgewerkt wilt zien. 
 • 8.Hierna wordt de omvormer geplaatst. Deze zorgt dat de gelijkstroom van de zonnepanelen omgezet wordt naar wisselspanning welke u gebruikt in uw huishouden.
 • 9.Bij installaties boven de 600Wp wordt een nieuw groep aangelegd in de meterkast. 
 • 10.Na het aanleggen van de zonnepanelen, de omvormer en de extra groep wordt het systeem aangesloten. 
 • 11.De laatste stap is dat de netbeheerder de aanleg van een meter verzorgd die het uitwisselen van elektriciteit meet.

Uitleg onderdelen

De dak-haken komen in vele vormen, maar belangrijk is om een keuze te maken voor een haak die aan het dak wordt vast geschroefd. Geen dak-haak die om een dakpan wordt gehaakt. De reden hiervoor is heel eenvoudig. Door wind kunnen er enorme krachten op een set zonnepanelen komen te staan die op een dak gemonteerd liggen. Als dit systeem niet is geborgd aan het dak, maar enkel aan de dakpannen dan lig het feitelijk los op het dak. Uw dakpannen liggen namelijk in veel gevallen ook los op uw dak. Als een windvlaag vat krijgt op de randen van de zonnepanelen, kunnen deze domweg van het dak worden getrokken. 
Met betrekking tot het monteren van zonnepanelen op een schuin dak is het ook een aandachtspunt om uit de randen van het dak weg te blijven. Een zonnepaneel moet minimaal 25-30cm uit de rand van het dak wegblijven, om te voorkomen dat de wind er vat onder kan krijgen. De windkracht aan de randen van het dak zijn namelijk 3 maal zo groot als op de rest van het dak. 
Daarnaast moet er op gelet worden dat vormen van schaduw worden ontweken. Let op dakkapellen, schoorstenen en bijvoorbeeld een ventilatiekanaal. Wanneer er een schaduw over één zonnepaneel trekt gedurende de dag, zullen alle zonnepanelen van de installatie hier minder door gaan presteren. Schaduw heeft veel effect. 

Wilt u weten welke mogelijkheden uw schuine dak bieden, neem dan gerust contact met ons op. Eén van onze adviseurs zal u verder helpen.