Essent
Print deze pagina E-mail deze pagina

Zonnepanelen plat dak: Belangrijk om te weten

Met name wanneer de zonne-energie installatie op uw dak uit meer dan 4 tot 6 zonnepanelen bestaat, wat meestal het geval is, zijn de driehoekige, aluminium steunen interessant. Deze zorgen er door hun vorm namelijk voor dat we op een plat dak meerdere rijen kunnen maken van zowel horizontaal als verticaal geplaatste zonnepanelen. Horizontaal geplaatste panelen hebben de voorkeur in verband met mindere belasting door wind. Op die manier kan de beschikbare oppervlakte op een plat dak volledig worden benut. Bovendien is het mogelijk driehoekige rekken op een plat dak in te stellen op meerdere invalshoeken. De steunen zijn in graden te stellen. Gunstig, want zo kan uw dak optimaal profiteren van zonlicht. Nog een voordeel van deze manier van installeren is dat we geen gaten in een plat dak hoeven te boren. We monteren de panelen namelijk op speciale ondergrondplaten die we verzwaren met extra ballast. Gaten in uw dak zijn daardoor overbodig. Geen risico op lekkage dus.

Omdat het bij deze manier van installeren noodzakelijk is om de ondergrondplaten te verzwaren, is het belangrijk om vooraf goed te laten controleren of het platte dak het totale gewicht van de zonne-energie installatie kan dragen. Immers, hoe groter de oppervlakte van een plat dak, hoe meer zonnepanelen er op passen, hoe meer ballast er nodig is om de ondergrondplaten te verzwaren en hoe hoger de totale belasting op een plat dak dus wordt. 

Zonnepanelen plat dak: Stappenplan

  • 1.Allereerst leggen we de ondergrondplaten over de gehele oppervlakte van het dak waar de zonnepanelen komen te liggen. 
  • 2.We monteren de driehoekige, aluminium steunen op deze ondergrondplaten.
  • 3.We verbinden de driehoekige rekken met elkaar met behulp van horizontale, aluminium rails. Dit tezamen vormt een stevige draagconstructie voor het monteren van de zonnepanelen.
  • 4.We monteren de zonnepanelen op dit lichtgewicht frame. 
  • 5.We brengen ballast op de ondergrondplaten aan om te zorgen dat de installatie bij sterke wind niet verschuiven kan. 
  • 6.Na het installeren van de zonnepanelen, sluiten we de kabels onderling op elkaar aan.
  • 7.We trekken de kabels die nodig zijn voor de omvormer. Van tevoren bespreken we graag met u hoe we de kabels kunnen wegwerken binnen de mogelijkheden van uw woning. 
  • 8.Vervolgens plaatsen we de omvormer die de opgewekte zonnestroom in de vorm van gelijkstroom omzet in bruikbare wisselstroom voor uw huishouden.
  • 9.Heeft u een zonne-energie installatie met een vermogen van 601 Wattpiek (Wp) of meer? Dan is het noodzakelijk om een nieuwe groep in uw meterkast aan te leggen.
  • 10.Na het aanleggen van de zonnepanelen, de omvormer en de extra groep sluiten we het systeem aan. Tot slot leggen we u uiteraard alles uit over uw nieuwe zonne-energie installatie.

Zonnepanelen plat dak & schaduwobjecten

Zonnepanelen op een plat dak vragen om een ingenieuze aanpak. Er komt namelijk flink wat reken- en denkwerk bij kijken. Dat heeft te maken met verschillende standen van de zon in de zomer en de winter. De zon staat in de winter lager dan in de zomer, waardoor een plat dak in de winter meer schaduw vangt. Daardoor is er in de winter meer ruimte tussen de rijen zonnepanelen op een plat dak nodig. Het is belangrijk de zonnepanelen op een plat dak zó te plaatsen, dat de schaduw van de voorste rij zonnepanelen in de winter nét niet op de rij erachter valt. Gebeurt dat namelijk wél, dan heeft dat een nadelige invloed op de prestaties van het gehele zonne-energiesysteem. Om die reden is het ook belangrijk de schaduwen van objecten als bomen en omliggende gebouwen goed in de gaten te houden.

Wilt u zonnepanelen op een plat dak? En heeft u vragen over wat voor u de beste oplossing is? Neem dan gerust contact met ons op. Wij staan graag voor u klaar!