Essent
Print deze pagina E-mail deze pagina

Zonnepanelen dak: Een schuin dak

  • Optie 1: De panelen worden op of aan het dak gemonteerd.
  • Optie 2: De panelen worden in het dak gemonteerd.

In het dak of op het dak installatie. Beide opties komen voor in het geval van een schuin zonnepanelen dak. Bij panelen op het dak worden de zonnepanelen boven de dakbedekking geplaatst. In het dak monteren, daarentegen, houdt in dat de dakpannen worden vervangen door zonnepanelen. De panelen worden dus in het zonnepanelen dak opgenomen, komen gelijk met de dakpannen te liggen en vallen daardoor minder op. De meest aanbevelen vorm bij een schuin zonnepanelen dak? Dat is het installeren van zonnepanelen op het dak. 

Waarom op het dak installeren het meest aanbevolen wordt? Deze manier van installeren zorgt voor het hoogste rendement van de zonnepanelen. De panelen zijn bij montage op het zonnepanelen dak namelijk beter in staat zichzelf koel te houden, doordat de wind er onderdoor kan waaien. Hierdoor blijven de prestaties van de zonnepanelen optimaal. Ook zijn zonnepanelen op  het dak de beste afdekking tegen extreme weersomstandigheden. Bovendien is montage op het zonnepanelen dak niet alleen de meest aanbevolen en veiligste vorm, het is ook de goedkoopste optie.

Zonnepanelen in het dak zien er simpelweg aantrekkelijker uit. De zonnepanelen worden namelijk – net als een dakraam bijvoorbeeld – keurig in het zonnepanelen dak weggewerkt. Nadeel bij deze manier van installeren is echter dat de zonnepanelen minder goed in staat zijn zichzelf te koelen, wat ten koste van de prestaties kan gaan en eventueel brandgevaar oplevert. Om die reden biedt Zon7 enkel op dak installatie aan. 

Zonnepanelen dak: plat dak

Een plat zonnepanelen dak biedt verreweg de meeste opties voor installatie. De meest voorkomende manier van installeren is het plaatsen van een metalen constructie op het zonnepanelen dak. Bij deze manier van installeren is het éxtra noodzakelijk om eerst vast te stellen of het zonnepanelen dak het gewicht van het te installeren zonne-energiesysteem kan dragen. Het metalen frame moet namelijk verzwaard worden met extra gewicht (ballast) om stevigheid bij extreme weersomstandigheden ook te kunnen garanderen. Indien u zonnepanelen bij Zon7 aanschaft zal er eerst een technische inspectie plaatsvinden om vast te stellen of uw dak geschikt is voor zonnepanelen.

Gaan we aan de slag met het plaatsen van een zonne-energiesysteem op uw platte zonnepanelen dak? 
Dan maken we uw zonnepanelen dak allereerst gereed door het aanleggen van een onderconstructie. Deze onderconstructie wordt op speciale platen bevestigd, die onderling aan elkaar vast worden gemaakt voor extra stabiliteit. Om de stabiliteit ook bij extreme weersomstandigheden als harde wind te garanderen, brengen we op de onderplaten op uw zonnepanelen dak extra ballast aan. 

De metalen constructie die we vervolgens aanleggen voor het bevestigen van de zonnepanelen, bevat altijd een steun die in verschillende standen is in te stellen. Daarmee creëren we als het ware een zo gunstig mogelijke hellingshoek op uw zonnepanelen dak. De steun wordt voorzien van speciale rails om de zonnepanelen – met behulp van klemmen – op te monteren. Afhankelijk van het aantal panelen op uw zonnepanelen dak, brengen we tevens een kruisverband aan voor het fixeren van de steunen. Het doel hiervan? Jarenlange zekerheid van een stabiele installatie op uw zonnepanelen dak.

De meest ideale installatiemethode voor uw schuine of platte zonnepanelen dak? Die bespreken we graag persoonlijk met u. Neem contact op met één van onze adviseurs als u meer wilt weten.