Essent
Print deze pagina E-mail deze pagina

Zonnepanelen berekenen: Beschikbare dakoppervlakte

De totaal beschikbare dakoppervlakte is een belangrijke, zeer bepalende factor voor het berekenen van het aantal zonnepanelen. Passen er qua oppervlakte 6 panelen op uw dak? Dan is het natuurlijk onmogelijk om er 7 te plaatsen. Daarnaast is het van belang om bij het berekenen van zonnepanelen goed te kijken naar schaduwobjecten als bomen of dakkapellen. Valt een bepaalde plek van het dak continu in de schaduw? Dan heeft het vaak weinig zin deze plek mee te nemen bij het zonnepanelen berekenen. Deze plek kan dan eigenlijk gezien worden als ‘niet beschikbaar’.

Lees meer over het aantal zonnepanelen en beschikbare dakoppervlakte.

Zonnepanelen berekenen: Energieverbruik 

Wilt u berekenen hoeveel zonnepanelen u nodig heeft? Dan is het raadzaam om allereerst te berekenen hoeveel energie u verbruikt. En hoeveel van uw huidige energieverbruik u wilt afdekken met zonne-energie. Het energieverbruik dat op de jaarafrekening van uw energieleverancier staat, is vaak een goede basis om het aantal benodigde zonnepanelen te berekenen. Voor uw beeld: een gemiddeld huishouden in Nederland verbruikt ongeveer 3.500 kWh per jaar. 

Lees meer over elektriciteitstarieven en energieverbruik.

Zonnepanelen berekenen: Budget

Zonnepanelen berekenen aan de hand van uw budget? Het bedrag dat u aan zonnepanelen wilt uitgeven, is uiteraard ook een belangrijke randvoorwaarde bij het berekenen van zonnepanelen. Hoeveel geld u wilt uitgeven aan een zonne-energie installatie is namelijk bepalend voor het berekenen van het aantal zonnepanelen dat u kunt laten installeren en de hoeveelheid elektriciteit die u kunt opwekken. Raadzaam is om deze elementen altijd aan elkaar te koppelen. Eén zonnepaneel meer betekent misschien een iets grotere investering op moment A, maar kan uiteindelijk een hoger financieel rendement op moment Z inhouden. Ons advies: bepaal altijd voor het zonnepanelen berekenen wat uw budget is, maar weeg vervolgens wel de volgende twee factoren mee voor uw uiteindelijke beslissing:

  • Wat is de verwachte terugverdientijd van uw zonne-energiesysteem? Gebruik de tool terugverdientijd zonnepanelen.
  • Wat is het rendement op uw investering?