Essent
Print deze pagina E-mail deze pagina

Reële zonnepanelen-opbrengst berekenen

De zonnepanelen-opbrengst drukken we uit in kilowattuur (KwH). Zonnepanelen zelf hebben een aanduiding in Wattpiek (Wp): het aantal kWu dat het zonnepaneel aan maximaal vermogen heeft. De zonnepanelen-opbrengst is in eerste instantie altijd gelijkstroom. In Nederland maken we echter gebruik van wisselstroom. Het is de omvormer die de aanvankelijke zonnepanelen opbrengst dan ook omzet in bruikbare wisselstroom, in kWh. 

Ieder zonnepaneel heeft een bepaald piekvermogen (Wp), een maximaal mogelijke opbrengst. Om de totale zonnepanelen opbrengst te berekenen, vermenigvuldigt u het aantal zonnepanelen met het aantal Wp per paneel. Het getal dat hieruit komt, is het maximale vermogen van de complete zonne-energie installatie. Zonnepanelen kunnen echter nooit presteren op het maximale vermogen, op 100%. In Nederland is 85% (dus: maximaal vermogen x 0,85 = opbrengst) reëel mits de woning de ideale situering heeft. Laat uw reële zonnepanelen opbrengst daarom altijd vóóraf en vakkundig berekenen wanneer u besluit tot het aanschaffen van zonnepanelen. Anders kan uw zonnepanelen opbrengst achteraf ineens erg tegenvallen. En zeg nou zelf, verrassingen achteraf zijn alles behalve prettig.

De zonnepanelen-opbrengst is afhankelijk van…

Rekenen met een opbrengst percentage van 85% in plaats van 100% (of 95% - 90%) geeft dus al een aardig reëel beeld van de werkelijke zonnepanelen-opbrengst op uw woning. Maar om de werkelijke opbrengst met nóg grotere zekerheid te voorspellen, is het belangrijk om rekening te houden met meer factoren. Zo is de zonnepanelen opbrengst met name afhankelijk van:

  • het aantal zonuren in uw regio;
  • schaduwobjecten op uw dak of in de omgeving;
  • de ligging van het dak ten opzichte van het Zuiden;
  • de hellingshoek van het dak;
  • obstakels op uw dak.

Al deze factoren kunnen een voor- of juist nadelige invloed hebben op de zonnepanelen-opbrengst van uw woning. Met zeer geavanceerde software kunnen we op afstand al een redelijke nauwkeurige inschatting geven van de zonnepanelen-opbrengst in uw situatie. Aarzel dus niet om bij ons een vrijblijvende offerte op te vragen. En na de offerte geeft ons inmeetrapport u nóg meer zekerheid over de opbrengst. Want het is wel zo prettig als u van tevoren precies weet waar u aan toe bent. 


Lees hier hoe u de zonnepanelen opbrengst en het rendement van uw zonnepanelen kunt berekenen?

Deskundige hulp nodig? Neem dan gerust contact op met een van onze adviseurs.