Essent
Print deze pagina E-mail deze pagina

Kiezen tussen omvormers

Er is een enorme hoeveelheid omvormers verkrijgbaar. Niet alleen zijn er verschillende merken omvormers verkrijgbaar, een merk levert vaak ook nog verschillende typen omvormers. Het kiezen van de juiste omvormer is dus niet per definitie makkelijk, maar wel zeer belangrijk. Wat de juiste omvormer voor uwzonne-energiesysteem is, is afhankelijk van verschillende factoren. Efficiëntie is in alle gevallen het codewoord.

Het eerste selectiecriterium bij het kiezen tussen omvormers is dat de omvormer exact afgestemd moet zijn op het totale vermogen (aantal panelen x het piekvermogen per paneel) van uw zonne-energiesysteem. De selectie omvormers die daarna overblijft, is al stukken kleiner. Vervolgens is de indeling van de zonnepanelen op het dak belangrijk. In welke richting liggen de zonnepanelen? Onder welke hellingshoek zijn ze geplaatst? En vangen bepaalde panelen misschien schaduw? Dan kan het namelijk verstandig zijn de omvormer te onderdemensioneren. Dit betekent dat de panelen misschien wel een hoger piekvermogen hebben dan de omvormer aan kan, maar dat dit piekvermogen gezien de ligging en eventuele schaduw toch niet wordt gehaald. Een lichtere omvormer is voor uw situatie dan voldoende. En dus de beste koop.

U ziet: de keuze tussen omvormers is belangrijk en specialistisch werk. Kiest u voor ZON7? Dan nemen wij u wat dit betreft alles uit handen. We hebben de kennis in huis en weten precies hoe we de verschillende keuzefactoren moeten combineren om voor u de beste omvormer te selecteren. Meer weten over omvormers? Neem contact op met een van onze adviseurs.

Technische aspecten van omvormers

Gelijkstroom heet in vaktermen ook wel direct current (DC) en wisselstroom alternating current (AC). Technisch jargon voor een uitzonderlijk technisch proces. Want het goed omzetten van elektriciteit is met recht een hoog staaltje techniek. Om te beginnen bij het meest eenvoudige: een omvormer die een grotere capaciteit dan 600 Watt heeft, moet in de meterkast een eigen groep™ krijgen. In de meeste gevallen is het nodig om deze extra groep nog aan te leggen.

Dan: zonnepanelen worden op het dak ingedeeld in zogeheten strings en misschien zelfs in meerdere arrays. Afhankelijk van die indeling hebben omvormers eenn of meerdere MPP-trackers nodig. Zo’n MPP-tracker zorgt ervoor dat de omvormer voortdurend naar het meest optimale vermogenspunt zoekt om een zo hoog mogelijke opbrengst te realiseren. Omvormers zijn er bovendien met en zonder trafo. Trafo is de afkorting voor transformator. Er zit geen kwaliteitsverschil tussen de beide soorten, omvormers zonder trafo zijn alleen stiller.

De juiste plaats voor de omvormer

Waar we de omvormer uiteindelijk plaatsen is afhankelijk van de mogelijkheden van uw woning. Voordat we een zonne-energiesysteem installeren, komen we altijd bij onze klanten thuis om een inmeetrapport op te stellen. Met dat inmeet-rapport brengen we ook een advies uit over de juiste plaats voor de omvormer. Uiteraard in nauw overleg met u. Het belangrijkste aspect bij het plaatsen van de omvormer is de warmteafvoer. Omvormers produceren namelijk een hoeveelheid warmte. Als de zon volop schijnt dan kan de omvormer zelfs 5% aan rendement verliezen door de productie van warmte. Bovendien wordt de levensduur van de omvormer negatief beïnvloed.

Levensduur van omvormers

De levensduur van omvormers loopt nogal uiteen. ZON7 heeft alleen omvormers geselecteerd die van zeer hoge kwaliteit zijn en minimaal 10 tot 15 jaar meegaan. Dat betekent dat u gedurende de levensduur van uw zonne-energiesysteem slechts eenmaal van omvormer hoeft te wisselen.

Garantie op omvormers

De garantie die leveranciers geven op omvormers, loopt nogal uiteen. Omdat wij enkel kiezen voor uiterst hoogwaardige omvormers, hebben de omvormers die wij aanbieden minimaal 10 jaar garantie . Dat is de afspraak die wij met de producenten van onze omvormers hebben. Lang niet alle producenten bieden zo’n lange garantie op omvormers. Dus kiest u voor een andere leverancier dan ZON7? Controleer dan altijd goed de garantietermijn.

Meer weten over het selecteren van omvormers? Neem contact op met onze adviseurs of bekijk ons assortiment via deze link.