Essent
Print deze pagina E-mail deze pagina

Technische specificaties

Indien u een offerte voor zonnepanelen heeft ontvangen dan heeft u hier hoogstwaarschijnlijk ook de datasheet van de betreffende panelen ontvangen. Wellicht dat het u duizelt van de vele termen en getallen die op de datasheet staan en weet u niet zo goed welke getallen en echt toe doen om in te schatten of het paneel voldoet aan uw wensen. Wij helpen u hier graag bij op weg en hebben de belangrijkste factoren op een rijtje gezet.

Wattpeak (Wp)

Het getal wat u als eerste zult tegenkomen bij het vergelijken van zonnepanelen is de hoeveelheid Wattpeak. Dit geeft aan wat het maximale vermogen is van het zonnepaneel. Vaak is in de naam van het paneel het wattpeak vermogen verwerkt, zoals bijvoorbeeld bij onze EON Aura 360BL panelen, met een vermogen van 360 Wattpeak. Of onze S-Energy 330 panelen, met een vermogen van 330 Wattpeak. De toppers van ons assortiment zijn de REC panelen met een vermogen tot 375 Wattpeak. Een hoger wattpeak zegt niet perse iets over de kwaliteit van het paneel, maar is wel cruciaal voor de berekening van uw terugverdientijd en om het aantal benodigde panelen op het dak te bepalen. Bij het vergelijken van panelen op wattpeak is het ook van belang om de afmetingen van het paneel te vergelijken. Sommige panelen hebben een groter oppervlak, waardoor ze automatisch meer vermogen hebben, de opwekcapaciteit per m2 kan echter gelijk zijn of zelfs hoger bij het paneel met een lager wattpeak vermogen. Om een zo hoog mogelijke opbrengst op uw dak te realiseren kan het soms gunstiger zijn om voor een iets kleiner paneel te kiezen met een wat lagere opwek.

Degradatie

Elk zonnepaneel zal jaarlijks een wat lagere opwekcapaciteit hebben dan het jaar ervoor, dat is een natuurlijk proces. Indien u zonnepanelen met elkaar wilt vergelijken is het vergelijken van de degradatie cruciaal. Degradatie geeft aan hoe een zonnepaneel over langere tijd presteert. Goedkope panelen hebben vaak een hoge degradatie, wat een negatieve impact kan hebben op zowel de terugverdientijd als uw uiteindelijke rendement over 25 jaar. Stel dat paneel A en B beiden een wattpeak vermogen hebben van 360, paneel A heeft een degradatie van 3,2% in jaar 1 en alle opvolgende jaren van 1,2%. Na 25 jaar is de degradatie van paneel A 32%. Dit betekent dat het zonnepaneel na 25 jaar geen 360 Wattpeak oplevert, maar 245 Wattpeak. Paneel B daarentegen heeft een degradatie van 2% in jaar 1 en in alle opvolgende jaren 0,25%. Na 25 jaar is de degradatie van zonnepaneel B slechts 8% en wekt het zonnepaneel na 25 jaar nog steeds ruim 331 Wattpeak op. Onze Noorse REC panelen hebben de laagst beschikbare degradatie in de markt, met slechts 8% degradatie na 25 jaar.

Warmte Coefficient

De temperatuur heeft een grote invloed op de opbrengst van zonnepanelen. Het betreft hier zowel de buitentemperatuur als de temperatuur van de panelen zelf. Als de zonnepanelen de hele dag in de felle zon staan, dan kunnen zonnepanelen een temperatuur bereiken van wel 60 graden Celsius. Hoe warmer de panelen worden, hoe lager het rendement van de panelen. De warmte coëfficiënt geeft aan hoeveel het vermogen procentueel afneemt bij elke graad dat het paneel warmer wordt dan 25 graden Celsius.

Stel dat paneel A (360Wp) een warmt coëfficiënt heeft van 0,5% en paneel B van 0,25%. De panelen hebben lang in de felle zon gestaan en een temperatuur bereikt van 60 graden Celsius. Dat is 35 graden warmer dan 25 graden Celsius. Bij paneel A neemt het rendement af met 0,5% met elke graad verschil, dus in deze situatie gaat het vermogen achteruit met 35 x 0,5% = 17,5%. Paneel A (360Wp) presteert dan nog met een vermogen van 297 Wp. Bij paneel B neemt het rendement af met 0,25% met elke graad verschil, dus in deze situatie gaat het vermogen achteruit met 35 x 0,25% = 8,75%. Paneel B (360Wp) presteert dan nog met een vermogen van 329 Wp Dat is een groot verschil en geeft duidelijk aan waarom de warmte coëfficiënt een waarde is om mee te nemen. Alle zonnepanelen die Zon7 aanbiedt hebben een zeer laag warmte coëfficiënt in vergelijking tot concurrerende panelen in de markt. REC presteert ook hier weer als beste van de markt met een warmt coëfficiënt van slechts 0,24%.

Garanties

De duur en soort van de garantie die de fabrikant biedt, zegt veel over de kwaliteit van het paneel. De meeste aanbieders bieden 25 jaar vermogensgarantie. Dit houdt in dat ze garanderen dat het rendement, oftewel de opwekcapaciteit van het zonnepaneel, nog een minimaal een bepaalde waarde heeft. REC biedt de hoogste vermogensgarantie die momenteel in de markt te verkrijgen is, namelijk 92%. Dat houdt in dat wanneer u een 370 wattpeak paneel van REC heeft, deze na 25 jaar nog steeds 340 wattpeak kan opwekken!

Naast vermogensgarantie is ook productgarantie zeer belangrijk. Alle zonnepanelen die Zon7 aanbiedt, hebben minimaal 15 jaar productgarantie. In geval een fabrikant niet meer dan 10 jaar productgarantie wil geven, zegt dit ook wel iets over het vertrouwen wat een fabrikant in het paneel heeft. Met de huidige standaarden dient 15 jaar het minimum te zijn, indien dit lager is zegt dit echt wel iets over de kwaliteit van het zonnepaneel. Als erkend leverancier van REC zonnepanelen, mogen wij 25 jaar productgarantie aanbieden op REC zonnepanelen. Na installatie ontvangt u van ons een certificaat van REC waarin de verlengde garantie voor uw project wordt bevestigd. Ook kunt u op de site van REC terugzien dat klanten van Zon7 recht hebben op de verlengde garantie.

Controleert u goed op de datasheet welke garantie hierop staat, er zijn leveranciers in de markt die beweren dat een bepaald paneel 25 jaar productgarantie heeft, terwijl op de datasheet 15 jaar staat aangegeven. Tot slot is er nog een servicegarantie, niet veel leveranciers bieden dit. De servicegarantie houdt in, dat wanneer de zonnepanelen stuk gaan binnen de garantietermijn, ook de arbeidskosten voor het verwijderen van de oude en installeren van de nieuwe zonnepanelen door uw leverancier gedekt zijn. REC is uniek in het aanbieden van deze garantie voor een periode van 25 jaar.

Fabrikant

Ook bij zonnepanelen geldt;goedkoop is vaak duurkoop. Zonnepanelen zijn booming en dat zorgt ervoor dat er helaas ook veel rommel wordt aangeboden. Als consument is het lastig om dit onderscheidt soms te maken. Daarom hanteren we bij ZON7 strenge criteria gedurende vanaf de basis. Wij werken enkel met kwalitatief goede producten en betrouwbare leveranciers, met een lokale vertegenwoordiging in Nederland. Daarbij kijken we ook naar de ervaring, kennis en financiële staat van een bedrijf. Alle door Zon7 geselecteerde zonnepanelen zijn Tier 1 panelen, en behoren tot het hoogste segment. Deze term is in het leven geroepen door het gerenommeerde Bloomberg New Energy Finance, en gaat met name over de kwaliteit en betrouwbaarheid van het bedrijf dat de panelen produceert. Hierin zijn drie categorieën te onderscheiden, Tier 1, 2 en 3. Op die manier borgen we ook dat de beloofde garanties nagekomen (kunnen) worden. Al onze leveranciers worden ook uitgebreid gecontroleerd door ons moederbedrijf Essent op verschillende facetten, waaronder maatschappelijk verantwoord ondernemen, kwaliteit van de bedrijfsprocessen en financiële draagkracht van het bedrijf. Belangrijk is ook dat alle garanties die wij bieden, 1 op 1 overeenkomen met de garanties die wij van de leveranciers krijgen. Wij zien helaas ook aanbieders in de markt die meer garantie op producten bieden dan die zij van leveranciers krijgen, daarmee loopt u als consument een heel groot risico. Bij Zon7 zal de geboden garantie altijd overeenkomen met de garantie die de leverancier op de datasheet heeft staan. U kunt dit ook onafhankelijk controleren op de website van de betreffende producent. Ook vinden we het belangrijk om met partijen samen te werken die maatschappelijk verantwoord ondernemen; grondstoffen eerlijk en duurzaam inkopen en er tijdens het productieproces geen gebruik is gemaakt van bijvoorbeeld dwangarbeid, iets waar recentelijk nog veel om te doen is geweest. Daarnaast stellen we diverse kwaliteitseisen en voeren we controles uit om de kwaliteit ook te waarborgen, dit doen wij samen met ons moederbedrijf Essent en E.ON die over een internationaal netwerk beschikken om deze controles goed uit te kunnen voeren. Omdat wij kwaliteit zeer belangrijk vinden, bieden wij enkel panelen aan met minimaal 15 jaar productgarantie en 25 jaar vermogensgarantie. Tot slot zijn al onze zonnepanelen esthetisch zeer mooi met een goede afwerking.

Wij kiezen voor gerenommeerde bedrijven als partners; bedrijven met een bewezen staat van dienst, lokale dienstverlening in Nederland en financieel sterk. Op die manier borgen we ook dat de beloofde garanties nagekomen (kunnen) worden. Al onze leveranciers worden ook uitgebreid gecontroleerd door ons moederbedrijf Essent op verschillende facetten, waaronder maatschappelijk verantwoord ondernemen, kwaliteit van de bedrijfsprocessen en financiele draagkracht. Belangrijk is ook dat alle garanties die wij bieden, 1 op 1 overeenkomen met de garanties die wij van de leveranciers krijgen. Wij zien helaas ook aanbieders in de markt die meer garantie op producten bieden dan die zij van leveranciers krijgen, daarmee loopt u als consument een heel groot risico. Bij Zon7 zal de geboden garantie altijd overeenkomen met de garantie die de leverancier op de datasheet heeft staan. U kunt dit ook onafhankelijk controleren op de website van de betreffende producent.

Wilt u de kwaliteit en zekerheid van ZON7 zelf ervaren? Vraag geheel vrijblijvend een offerte bij ons aan. Neem daarvoor contact met ons op.