Essent
Print deze pagina E-mail deze pagina

Hoe werken zonnepanelen?

Zonnepanelen werken op zonlicht. Dat ze echter alleen zouden werken op heldere, zonnige dagen, is een veelgehoorde misvatting. De zon schijnt namelijk altijd. Is het bewolkt? Dan houden de wolken slechts een deel van het zonlicht tegen. Dus ook op een bewolkte dag zetten zonnepanelen zonlicht om in elektriciteit. Dit omzetten noemen we 'foto voltaïsche reactie', op z'n Engels 'photo voltaic' (vandaar de veelgebruikte afkorting PV).

Zonnepanelen wekken zogenoemde 'gelijkstroom' op. In Nederland maken we echter gebruik van wisselstroom. Om die reden is een omvormer een belangrijke schakel. Deze zet gelijkstroom om in wisselstroom. De capaciteit van zonnepanelen om elektriciteit op te wekken, wordt uitgedrukt in Wattpiek (Wp). 

Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?

Is uw dak geschikt voor een zonnestroominstallatie? En voor welk type dan? Dat is onder andere afhankelijk van het soort dak en het type dakbedekking dat uw woning heeft. Heeft u bijvoorbeeld een plat dak, een schuin dak of misschien wel een parabooldak? En is uw dak bedekt met dakpannen, golfplaten of juist bitumen? Ook kunnen er objecten in de omgeving van uw woning staan die voor schaduw op uw dak zorgen. Of misschien is uw eigen dak voorzien van een schoorsteen of dakkapel? Al deze factoren kunnen van invloed zijn op het kiezen van de juiste zonnepanelen.
Snel en eenvoudig weten waar u aan toe bent? Neem dan gerust contact op met één van onze adviseurs. We helpen u graag verder!

Verschillende typen zonnepanelen

Besluit u voor zonnepanelen te kiezen? Dan heeft u de keus uit verschillende typen panelen, namelijk amorf,  monokristallijn en polykristallijn (ook wel multikristallijn genoemd). De laatste twee typen hebben een hogere energieopbrengst (efficiency) dan amorfe zonnepanelen. Soms komt u misschien de term 'monolike' tegen, een combinatie van monokristallijne en polykristallijne panelen. De belangrijkste grondstof voor alle typen zonnepanelen is silicium. Silicium is namelijk de basis voor de zonnecellen die via een hoogwaardig productieproces worden verwerkt in een zonnepaneel. Waar één zonnestroominstallatie (vaak) bestaat uit meerdere zonnepanelen, bestaat één zonnepaneel uit meerdere zonnecellen.

Kwaliteit zonnepanelen

Hoewel het met het blote oog vaak lastig te zien is, is het ene zonnepaneel zeker het andere niet. Vooral op het gebied van prestaties doen zich aanzienlijke verschillen voor. Bij de aanschaf van zonnepanelen is het daarom verstandig om goed te kijken naar de technische van de panelen, zoals het efficiencypercentage. Hoe hoger dit percentage ligt, hoe beter de zonnepanelen presteren. Is het efficiencypercentage hoog? En zijn daarnaast de omvormer, de bekabeling en stekkers van goede kwaliteit? Dan spreken we van een uitstekende zonnestroominstallatie met een hoge opbrengst en snelle terugverdientijd. ZON7 heeft ervoor gekozen om samen te werken met fabrikanten die enkel zonnepanelen produceren die aan de top van hun soort staan.

Wilt u weten welke zonnepanelen op uw dak het beste presteren? Neem dan contact op met onze adviseurs.