Essent
Print deze pagina E-mail deze pagina

Omzetting zonnestraling naar zonnestroom

Hoe gaat de omzetting van zonnestraling in zonnestroom precies in zijn werk? Dat gebeurt in 4 achtereenvolgende stappen.

  • Er valt zonlicht op de zonnecellen van het zonnepaneel. Dit zonlicht wordt ook wel elektromagnetische straling genoemd.
  • De positieve en negatieve lading van de zonnecellen zorgen voor een stroom van elektronen. 
  • Halfgeleiders in de zonnecellen zorgen ervoor dat de elektronen worden verplaatst naar de bekabeling van het zonnepaneel. In feite is hier al sprake van zonnestroom. 
  • De zonnepanelen leveren zonnestroom in de vorm van gelijkstroom. In Nederlandse huishoudens maken we echter gebruik van wisselstroom. De omvormer zet de gelijkstroom daarom om in wisselstroom, zodat de opgewekte zonnestroom bruikbaar is voor onze elektrische apparaten. 

De voordelen van zonnestroom

Minder CO2-uitstoot. Minder fijnstof in de lucht. Een schonere leefomgeving. En gebruik maken van een onuitputbare bron. Het opwekken van zonnestroom met behulp van zonnepanelen heeft nogal wat maatschappelijk verantwoorde voordelen. Dat de energie schoon is en het milieu niet verder belast, is al een bijzonder prettige gedachte. En daarnaast: de zon schijnt altijd, is nooit ‘op’. Sterker nog, hij produceert 5.000 keer zoveel zonnestroom als we in de wereld verbruiken. Zonde eigenlijk om daar niet dankbaar gebruik van te maken. De maatschappelijk verantwoorde gedachte bij zonnestroom is echter slechts één van de voordelen. Een investering in zonnestroom is namelijk ook gunstig voor uw portemonnee. Direct na de installatie van de zonnepanelen profiteert u al van een besparing op uw energierekening en op termijn, wanneer het systeem is terugverdiend, maakt u zuivere winst. U hoeft tenslotte veel minder of zelfs helemaal geen energie meer af te nemen bij de energiemaatschappij, omdat u dit zelf zonnestroom opwekt.

Wilt u weten wat zonnestroom voor u kan betekenen? Neem dan contact op met onze adviseurs.