Essent
Print deze pagina E-mail deze pagina

De zon kan op verschillende manieren energie opleveren. De meest bekende vormen zijn thermische zonne-energie en elektrische zonne-energie. Bij thermische zonne-energie worden de straling en de warmte van de zon omgezet in bruikbare warmte voor huishoudens, bij elektrische zonne-energie worden deze omgezet in elektriciteit.

Opwekken van zonne-energie

Het opwekken van zonne-energie, hoe gaat dat precies in zijn werk? Zonnepanelen worden meestal gemaakt van silicium. Dit silicium absorbeert het zonlicht dat op het zonnepaneel valt. Silicium is opgebouwd uit atomen en het zijn deze atomen die vervolgens de positieve en negatieve energiedeeltjes scheiden. Op deze manier ontstaat er een elektrische spanning. De plus en de min van de zonnepanelen zorgen er vervolgens voor dat de opgewekte energie gaat stromen. Het enige wat dan nog nodig is? Het omzetten van de zonne-energie (gelijkstroom) in bruikbare energie voor uw huishouden (wisselstroom). Dát is wat de omvormer doet. Deze omvormer wordt aangesloten op uw groepenkast. Zodra de zonne-energie installatie klaar is, kunt u gelijk profiteren van alle voordelen. Wekt u overdag meer energie op dan u verbruikt? Doordat u overdag bijvoorbeeld op uw werk bent? Dan zorgt de teruglevermeter ervoor dat deze energie ‘terug’ gaat naar uw energiemaatschappij. Dezelfde energie ‘vraagt’ u dan ’s avonds weer terug, zonder kosten. Deze uitwisseling van zonne-energie noemen we salderen. 
Lees hier meer over de werking van zonnepanelen.

Voordelen van zonne-energie

Zonne-energie heeft een flink aantal voordelen. De meest voor de hand liggende is uiteraard dat uw energierekening aanzienlijk omlaag gaat. Maar wat zijn de andere voordelen?

  • Uw investering in zonnepanelen levert u een aantrekkelijk financieel rendement op.
  • Over opgewekte zonne-energie betaalt u geen energiebelasting.
  • Zonne-energie is een vorm van duurzame energie: het vermindert de CO2 uitstoot.
  • De overheid stimuleert zonne-energie door subsidie beschikbaar te stellen.
  • Zonnepanelen gaan zo’n 25 jaar mee en leveren al die jaren rendement.
  • Zonnepanelen op uw dak betekenen waardevermeerdering voor uw woning.

Subsidie zonne-energie

De overheid heeft het thema zonne-energie al enkele jaren op de politieke agenda staan. Inmiddels zijn ministers het er over eens dat het gebruik maken van zonne-energie een enorme ontlasting van het milieu betekent. Daarom is er op landelijk niveau (soms ook lokaal) een aantrekkelijke subsidieregeling in het leven geroepen. Hoe deze regeling in elkaar zit? Voor het in aanmerking komen van subsidie kijkt de overheid naar het totale vermogen van uw zonnepanelen. Is dat vermogen 601 Wp of hoger? Dan komt u sowieso in aanmerking. Hoe hoog de subsidie precies is, wordt vervolgens met vaste formule berekend. Lees hier meer over subsidie op zonne-energie.

Neem contact op met een van onze adviseurs om te bespreken wat zonne-energie voor ú betekent.