Essent
Print deze pagina E-mail deze pagina

Zonnepanelen prijs

Regelmatig wordt de zonnepanelen prijs exclusief installatie berekend. Dat kan een vertekend beeld geven, waarvoor u uiteindelijk letterlijk en figuurlijk de prijs betaalt. Let er dus goed op dat als u een offerte opvraagt – om zonnepanelen prijs voor úw dak te achterhalen – u goed controleert of het de zonnepanelen prijs inclusief installatie en onderdelen is of de prijs exclusief installatie en onderdelen. Graag leggen we u nog iets gedetailleerder uit hoe de zonnepanelen prijs precies tot stand zou moeten komen. Goed om te weten: dit is ook de methode die ZON7 hanteert.

Verschillende typen, verschillende prijzen

Zoals gezegd wordt de zonnepanelen prijs in eerste instantie bepaald door het type zonnepanelen dat u kiest. De twee voornaamste typen zijn monokristallijne en polykristallijne zonnepanelen. Beide hebben ze silicium als hoofdgrondstof. Monokristallijne zonnepanelen hebben een iets hogere prijs, doordat het silicium van deze panelen zuiverder is. En hoe zuiverder het silicium, hoe hoger de prijs ervan. De verschillen tussen de prestaties van de beide soorten zonnepanelen zijn niet heel groot. Een verschil in de totale zonnepanelen prijs is er wel, maar minimaal. 

Hoe u de zonnepanelen prijs interpreteert? Meestal wordt de zonnepanelen prijs in prijs per Wattpiek (Wp) weergegeven. Dus: wat is de prijs van het paneel per opgewekte eenheid? Voor ‘losse’ zonnepanelen is de prijs per Wattpiek eenvoudig te berekenen: deel het piekvermogen van een zonnepaneel door de kosten (inclusief btw) van een zonnepaneel. Het resultaat is de prijs per Wattpiek.

Totale zonnepanelen prijs = Méér dan allen de zonnepanelen

Met slechts prijs voor zonnepanelen u er nog niet. Om bruikbare zonne-energie op te wekken zijn meer onderdelen nodig dan zonnepanelen alleen. De optelsom van de prijzen van al deze onderdelen is dan ook de totale prijs die u betaalt voor uw zonne-energiesysteem. Hieronder een overzicht van de onderdelen die nodig zijn om uw systeem goed te laten functioneren:

  • Zonnepanelen (wekken gelijkstroom op, in Nederland maken we echter gebruik van wisselstroom)
  • Omvormer (zet gelijkstroom om in wisselstroom)
  • Bevestigingsmateriaal (voor de bevestiging van de panelen op uw dak)
  • Bekabeling (verbinden de zonnepanelen met elkaar, met de omvormer en het elektriciteitsnet)
  • Installatie (arbeidsloon voor het installeren van de zonnepanelen)
  • Monitoring (voor het nauwkeurig in de gaten houden van de werking en de opbrengst van uw zonne-energiesysteem)
  • Meterkastaanpassing (eventueel plaatsen extra groep en teruglevermeter)

Tel de prijzen van alle onderdelen bij elkaar op, en u heeft de totale zonnepanelen prijs. Vervolgens kunt uw wederom een Wattpiek prijs berekenen. Deze Wattpiek prijs zal hoger zijn dan de Wattpiek prijs per zonnepaneel, maar dit keer berekent u dan ook de prijs over een compleet systeem en installatie. En dat getal zegt feitelijk veel meer. De berekening is wederom eenvoudig. Neem het totale piekvermogen van uw zonne-energiesysteem ( vermenigvuldig het aantal panelen met het Wattpiek vermogen per paneel) en deel het resultaat door de totale prijs (inclusief btw).

Subsidie zonnepanelen =  Een lagere zonnepanelen prijs voor u

In 2012 is er een zonnepanelensubsidieregeling in het leven geroepen voor particulieren. Deze wordt in 2013 ongewijzigd doorgezet, om het gebruik van duurzame energie verder te stimuleren. De subsidie kan  een positieve invloed hebben op de zonnepanelen prijs voor ú. Hoe? U krijgt in feite een ‘korting’ van de overheid, wat de aanschaf prijs voor ú lager maakt.

Meer weten over de zonnepanelen prijs voor úw woning? Of de subsidieregeling? Neem contact op met een van onze adviseurs.