Essent
Print deze pagina E-mail deze pagina

Verschillende type zonnecellen

Een zonnecel is een zonnecel, denkt u misschien. Maar niks is minder waar. Het type – bepaald door de grootte en de zuiverheid van het silicium – zegt namelijk veel over de te verwachten opbrengst ervan.Er zijn verschillende typen zonnecellen verkrijgbaar. De drie meest voorkomende zonnecellen in zonnepanelen zijn:

  • Amorfe zonnecel

Dit type bevat een vrij dunne laag silicium die verdampt wordt op een ondergrond. Met name doordat de laag silicium dun is, levert een amorfe zonnecel veel minder rendement dan de zogenaamde monokristallijne en polykristallijne zonnecellen.

  • Monokristallijne zonnecel

Zuiver silicium gecontroleerd laten afkoelen tot er één zuivere, meestal donkerblauwe massa ontstaat en het vervolgens verzagen. Het type zonnecel dat dan ontstaat, wordt een monokristallijne zonnecel genoemd. 

  • Polykristallijne zonnecel

Polykristallijne zonnecellen ontstaan door het óngecontroleerd laten afkoelen van vloeibaar silicium tot een vaste vorm. Hierdoor komen de kristallen in meerdere richtingen te liggen.

Zelf zonnecellen kopen

Zonnecellen zelf kopen. Is dat mogelijk? En dan vervolgens zélf energie opwekken? In theorie zou het kunnen, maar het is wel een doe-het-zelf klus op hoog niveau. Met een losse zonnecel bereikt u namelijk niet veel. Een zonnepaneel bestaat uit veel losse zonnecellen die onderling met elkaar verbonden moeten zijn. Het aantal zonnecellen, de grootte ervan en de zuiverheid van het silicium bepalen vervolgens de opbrengst. Wanneer u zelf zonnecellen gaat kopen, volgt er dus een ingewikkeld klusproces. En dat maakt het zelf zonnecellen kopen niet heel aantrekkelijk. 

Geschiedenis van de zonnecel

Charles Fritts ontwikkelde de eerste zonnecel al in 1883. Hij maakte een zonnecel door een dun laagje goud over selenium te leggen. De zonnecel had dan wel een erg lage opbrengst en kostte veel gezien het laagje goud, maar de basis voor de moderne zonnecel is hier gelegd. Het was Russel Ohl die in 1941 de eerste moderne zonnecel van silicium ontwikkelde, de zonnecellen die we tegenwoordig meestal gebruiken. En die aanvankelijk vooral in de ruimtevaart gebruikt werden.
Pas jaren later zijn silicium zonnecellen verder doorontwikkeld. Met veel hogere prestaties als resultaat. Daardoor werden zonnecellen ook interessant voor particulieren. En werd ook het overstappen naar duurzame energie veel aantrekkelijker. Omdat de productiekosten van zonnepanelen vervolgens ook daalden, werd het aanschaffen van een zonne-energiesysteem als particulier bovendien een interessante investering.

Wilt u weten welke zonnecellen en zonnepanelen voor ú interessant zijn? Neem dan contact op met onze adviseurs.