Essent
Print deze pagina E-mail deze pagina

Uitwisselen van energie (saladeren)

Daglicht – en dan het liefst zonlicht - zorgt uiteraard voor de hoogste energieopbrengst van zonnepanelen. Voor de meeste huishoudens in Nederland zit de piek van het energie-verbruik echter juist in de avond. De tv staat aan, de computer is in gebruik, de elektrische kookplaat vraagt stroom…allemaal bronnen van energie-verbruik. Energie die het zonne-energiesysteem overdag opwekt en die u niet verbruikt, wordt automatisch ‘terug’ geleverd aan het elektriciteitsnet. Energiemaatschappijen gebruiken deze energie dan om aan de elektriciteitsbehoefte elders tegemoet te komen. Bent u het dan kwijt? Nee. In Nederland is het zó geregeld dat u de energie die u overdag teruglevert, ’s avonds zonder kosten weer af kunt nemen van de energiemaatschappij (het wordt 1-op-1 verrekend). Deze uitwissel van energie noemen we ‘salderen’. Op deze manier kunt u het lage energie-verbruik overdag en het hogere energie-verbruik ’s avonds compenseren. 

Het is bij wet geregeld dat salderen met de 1-op-1 regel voor particulieren is toegestaan tot 5.000 kWh per jaar. U mag dus maximaal 5.000 kWh aan het elektriciteitsnet terugleveren én weer ontvangen zonder dat u daarvoor betaalt. Ligt uw totale, jaarlijkse energie-verbruik onder de 6.000 kWh per jaar? Bij dit energie-verbruik kunt u er zonder zorgen vanuit gaan dat de 1-op-1 regel blijft gelden. Die 1.000 kWh verschil wordt namelijk automatisch wel verbruikt, omdat er overdag – ook als u niet thuis bent – altijd wel een licht energie-verbruik is. Een wasmachine die u aanzet voor u naar uw werk gaat,  koelkasten en vriezers die 24 uur per dag draaien, wekkerradio’s die continu aanstaan…dit soort apparaten zorgt overdag altijd wel voor direct energie-verbruik in de vorm van opgewekte zonne-energie.

Overproductie zonne-stroom zinvol?

Een zonne-energie installatie met overcapaciteit lijkt lucratief, maar is het niet altijd. Dit heeft te maken met de eerder genoemde 1-op-1 regel. Wekt u als particulier namelijk meer op dan uw energie-verbruik totaal is, dan ontvangt u daar nog maar een erg lage prijs per kWh voor terug. Een zonne-energie installatie met een behoorlijke overcapaciteit, laat zich daardoor minder snel terugverdienen en kan uiteindelijk een lager rendement op uw investering realiseren. Dit alles hangt af van de terugleververgoeding die uw energiemaatschappij u biedt.

Aantal zonnepanelen en energieverbruik

Als particulier is het dus niet direct interessant om meer energie op te wekken dan uw energie-verbruik. Wilt u een exacte berekening van het meest gunstige aantal zonnepanelen voor uw dak? Neem dan gerust contact op met één van onze adviseurs.