Essent
Print deze pagina E-mail deze pagina

Redenen om voor SolarEdge te kiezen:

6 tot 25% meer opbrengst
Flexibel ten opzichte van een string- omvormer
Gratis opbrengstbewaking van ieder afzonderlijk zonnepaneel via internet
Veiliger systeem, zonder risico op verhoogde verzekeringspremie in de toekomst

6-25% meer opbrengst

SolarEdge haalt minimaal 6% meer opbrengst uit uw zonnepanelen als er geen schaduw is, tot 16% meer bij normale schaduw en 25% bij extreme schaduwval.

Het effect van schaduw wordt nog wel eens onderschat. Een klein streepje schaduw kan al tot tientallen procenten verlies leiden.
Normaal gesproken worden alle zonnepanelen in serie geschakeld en op 1 stringomvormer aangesloten met 1 of 2 MPP trackers (regelaars). Een groep in serie geschakelde zonnepanelen (string) kunt u vergelijken met een tuinslang. Een zonnepaneel dat minder goed presteert geeft hetzelfde effect als wanneer u met een voet op de tuinslang gaat staan: er komt veel minder water uit. Het zwakste zonnepaneel bepaalt dus de totale opbrengst uit alle zonnepanelen.

Oorzaak 1: Schaduwval
Als een kristallijn zonnepaneel voor 10% in de schaduw ligt, kan het zijn dat u meer dan 50% van het vermogen van dat zonnepaneel verliest. Schaduw werkt als een weerstand op een zonnepaneel. Het vermogen van het betreffende zonnepaneel zal flink teruglopen. Als u gebruik maakt van een stringomvormer, leveren alle zonnepanelen in dat geval minder op.

Oorzaak 2: Opwarming
Als zonnepanelen warmer worden dan 25 graden gaan ze 0,3% vermogen verliezen per graad Celsius. In de zomer kunnen zonnepanelen warmer dan 60 graden worden en tot 20% vermogen verliezen. De wind kan bepaalde zonnepanelen beter koelen dan andere, waardoor er temperatuurverschillen ontstaan. De warmste panelen remmen de rest af.

Oorzaak 3: Degradatie
Het vermogen dat zonnepanelen geven loopt over 25 jaren 15% tot 20% terug. Dit noemen we degradatie. Niet alle zonnepanelen degraderen even snel. Naarmate het systeem ouder wordt, worden de opbrengst verschillen tussen de panelen groter.

Oorzaak 4: Vermogenstolerantie
Als u een zonnepaneel van 250 Wp met positieve tolerantie koopt, geeft deze in de praktijk 250 Wp tot 255 Wp.

Oorzaak 5: Weersverandering
Iedere keer als er bewolking over de zonnepanelen trekt ontstaan er verschillen tussen het vermogen dat de afzonderlijke zonnepanelen geven.

Doordat SolarEdge met een optimizer per zonnepaneel werkt heeft u geen last van het tuinslangeffect. U haalt de maximale opbrengst uit ieder afzonderlijk zonnepaneel op ieder moment van de dag, dankzij het toepassen van een optimizer per zonnepaneel.

Flexibel systeem

Kleiner aantal panelen per dakvlak mogelijk
Met een string- omvormer moet u minimaal 5 tot 6 panelen plaatsen op dezelfde windrichting en onder dezelfde hoek. Met SolarEdge mag ieder paneel onder een andere oriëntatie geplaatst worden.

Eenvoudig uitbreiden
Een string- omvormer dient uitgekozen te worden op het aantal panelen. Bij een uitbreiding is meestal een nieuwe omvormer nodig. Bij SolarEdge kunt u relatief goedkoop een grotere omvormer plaatsen, om later eenvoudig uit te kunnen breiden.

Verschillende panelen bruikbaar
Met een string- omvormer dienen alle panelen van hetzelfde vermogen te zijn. Dit kan problemen opleveren als u na enkele jaren een paneel moet vervangen, omdat het paneel met dat vermogen niet meer verkrijgbaar is. Met SolarEdge kunt u verschillende soorten panelen door elkaar gebruiken.

Gratis monitoring van ieder afzonderlijk zonnepaneel

Wij sluiten de omvormer aan op uw router, via internet krijgen wij toegang tot uw omvormer. Wij maken een portal voor u aan, waarin u zelf ook kunt zien wat de opbrengst van ieder afzonderlijk zonnepaneel is.

Veiliger systeem

Een zonnepaneel geeft ongeveer 37 Volt gelijkspanning. 10 zonnepanelen in serie geven 10 x 37 Volt = 370 Volt op de kabels. Als de stroom wordt uitgeschakeld, blijft er 370 Volt op de gelijkstroomkabels staan. Dit kan gevaar opleveren bij brand en bij werkzaamheden aan de installatie.

De SolarEdge optimizers zorgen ervoor dat er slechts 1 Volt per paneel op de string komt te staan bij storingen. De optimizers controleren of de installatie veilig is en schakelen de panelen daarna pas in. Bij een storing brengen ze de spanning direct terug naar 1 Volt.

Vlamboogdetectie
De SolarEdge optimizers zijn uitgerust met vlamboogdetectie. Bij hoge gelijkstroom kan een vlamboog ontstaan in geval van een los contact. Dit kan gebeuren bij een beschadigde kabel of een stekker die niet goed vast zit.

Hogere verzekeringspremie in de toekomst voorkomen?
Nu steeds meer mensen zonnepanelen plaatsen, trekken zonnepanelen ook steeds meer de aandacht van verzekeraars. Het risico op brand is groter en als er brand uitbreekt kan de brandweer niet blussen. Met SolarEdge en micro omvormers bespaar je op energie en mogelijk in de toekomst ook op de verzekeringspremie. Het kan zijn dat er op termijn  aanvullende regelgeving komt.