Afkorting van 'alternating current', oftewel wisselstroom: het type stroom dat bruikbaar is voor elektrische apparaten.
Vorm van silicium waarbij de kristalstructuur onregelmatig is en daardoor een lagere elektriciteitsopbrengst heeft dan bijvoorbeeld kristallijn silicium.
Een rij zonnepanelen op een draagconstructie. Alle panelen uit deze rij liggen in dezelfde hoek ten opzichte van het zuiden.
Op zichzelf staand zonnestroomsysteem. Niet gelinkt aan het elektriciteitsnet, maar gekoppeld aan bijvoorbeeld een accu.
Eén van de coördinaten uit het horizon-coördinatenstelsel. In geval van zonnepanelen: geeft de exacte ligging van het dak ten opzichte van het zuiden aan, uitgedrukt in °.
Frame of bak om een zonnepaneel op een plat dak te bevestigen. Wordt los op het dak geplaatst en heeft plek voor ballast (extra gewicht) om stabiliteit te garanderen.
Speciale laag op/in een ballastframe/ballastbak. Dient als extra gewicht voor stabiliteit bij krachtige wind. Ook ter bescherming van waterdicht makende kitranden en fraaie afwerking.
Het gewicht dat op de dakconstructie drukt.
De beschermende laag die over de (ook al beschermende) waterdichte kitlaag wordt aangebracht. Meestal bestaand uit rubbergranulaat dat met polyurethaan gebonden is.
Afkorting van 'Building Integrated PV', oftewel met het gebouw geïntegreerd zonne-energiesysteem. Wordt ook wel 'in het dak installatie' genoemd.
Deel van de woning dat verantwoordelijk is voor de stabiliteit van het bouwwerk. Bepaalt of het gewicht van het complete zonne-energiesysteem gedragen kan worden.
Slimme technologie in een zonne-energiesysteem die ervoor zorgt dat stroom die door cellen moet die - door schaduw bijvoorbeeld - minder energie produceren via andere cellen wordt omgeleid.
Afkorting van 'Cadmium Telluride', oftewel zware metaalsoort voor het efficiënt omzetten van zonlicht naar gelijkstroom. Gebruikt in dunne film zonnecellen in plaats van silicium.
Afkorting van 'Copper Indium Gallium Selenide', oftewel zware metaalsoort voor het efficiënt omzetten van zonlicht naar gelijkstroom. Gebruikt in dunne film zonnecellen in plaats van silicium.
Stekker voor het verbinden van het ene apparaat (bijvoorbeeld een zonne-energiesysteem) met het andere (bijvoorbeeld een omvormer).
Deel van het bouwwerk dat verantwoordelijk is voor de stabiliteit van het bouwwerk.
Alles wat onderdeel vormt van de waterdichte laag in het dakbedekkingssysteem. Dakpannen, bitumen, lei en/of golfplaten bijvoorbeeld.
Alle materialen die verantwoordelijk zijn voor het afdichten van de dakconstructie. Meestal samengesteld uit een sluitlaag, termisch isolatiemateriaal, een waterkerend of gesloten dakbedekkingssysteem en eventuele afwerking.
De eerste afdichtlaag van een dakconstrictie. Bestaat uit een laag planken of plaatmateriaal, aangebracht op de gordingen of sporen van het dak.
Afkorting van 'direct current', oftewel gelijkstroom: type stroom dat door zonnepanelen wordt opgewekt.
Zonnecellen die gemaakt zijn van een dunne laag halfgeleidermateriaal op een dragerlaag. Voorbeelden zijn amorf silicium, CdTe en CIGS.
De optelsom van alle maandelijkse besparingen op uw energierekening minus het investeringsbedrag van uw zonne-energiesysteem.
Test waarbij een zonnepaneel wordt geflitst met als doel de elektrische eigenschappen (spanning, stroom en vermogen) vast te stellen. Deze test vindt plaats onder standaard testcondities (STC).
Effect waarbij onder invloed van licht (fotos in het Grieks) elektrische spanning en stroom wordt opwekt.
Aangeduid met DC (direct current). Elektrische stroom met constante stroomrichting. Type stroom dat door zonnepanelen wordt opgewekt en door een omvormer wordt omgezet in bruikbare wisselstroom.
Houten balk of ligger in de lengterichting van het dak.
Plek in de woning waar elektrische energie beveiligd en verdeeld wordt over de elektrische installatie.
Materiaalsoort die in feite geen stroom geleidt, maar die in een bepaalde structuur toch bijzonder geleidende eigenschappen heeft.
De hoek waarin een zonnepaneel ligt ten opzichte van het horizontale vlak. Aangeduid in °.
In staafvorm gegoten silicium.
De hoeveelheid Watt per vierkante meter (W/m2) die de zon op een bepaald moment levert.
Elektrisch apparaat dat gelijkspanning (gelijkstroom) omzet in éénfase of meerfase wisselspanning (wisselstroom).
Aansluitdoos achterop een zonnepaneel. Doorgaans het punt waar de bypass diodes zich bevinden en waar de aansluitsnoeren aan gekoppeld zijn.
Halfgeleidermateriaal voor zonnecellen. Vorm van silicium waarin de kristallen strak in een rooster geordend zijn en zo zorgen voor een hoge elektriciteitsopbrengst. Komt voor als monokristallijn of polykristallijn silicium.
Alle lagen van een zonnepaneel, exclusief het frame.
Combinatie van stroom en spanning van een zonnepaneel die tot de hoogst haalbare prestaties van een zonnestroomsysteem leidt.
Kleinst mogelijke, gebruiksklare combinatie van zonnecellen die (zon)licht om kan zetten in elektrische energie.
Het nauwkeurig bijhouden van de prestaties/het rendement van een zonne-energiesysteem en eventuele veranderingen hierin.
Zonnepanelen met monokristallijn silicium: alle siliciumkristallen liggen door beïnvloeding van het stollingsproces in dezelfde richting.
Functionaliteit van de omvormer die continu zoekt naar de combinatie stroom en spanning waarbij het zonne-energiesysteem het hoogste rendement haalt.
Aan het openbare elektriciteitsnet gekoppeld zonne-energiesysteem.
De snijlijn tussen twee dakvlakken. Een nok is bijna altijd horizontaal.
Zie inverter.
Het deel van de zonnepanelenconstructie dat zorgt voor een degelijke bevestiging van de zonnepanelen op het dak. Soms ook bedoeld om de zonnepanelen in de juiste hoek naar de zon te keren.
Ondergrond voor harde dakbedekking zoals bijvoorbeeld dakpannen. Heeft als doel de regen-, wind- en stofdichtheid van het dak te optimaliseren, de stormvastheid van dakpannen te bevorderen en het afdruppelen van condenswater te voorkomen.
De hoeveelheid stroom in kilowattuur (kWh) die zonnepanelen opleveren.
De hoek waaronder een zonnepaneel is opgesteld ten opzichte van het zuiden.
Houten lat op een schuin dak om dakpannen met nokken aan te bevestigen.
Schakeling van elektrische componenten die vertrekken op een gezamenlijke geleider en weer samenkomen op een gezamenlijke geleider. De stroom loopt in de tussentijd over meerdere circuits. Hierdoor vergroot de capaciteit, terwijl de spannning niet verandert.
De constructie om zonnepanelen op een plat (horizontaal) dak te monteren.
De verhouding tussen de werkelijke energieopbrengst van een zonne-energiesysteem en het theoretisch maximum ervan. Deze verhouding ligt voor netgekoppelde systemen meestal tussen de 0,75 en 0,85 (= opbrengstpercentage ligt tussen de 75 en 85%).
Polykristallijne zonnepanelen. Zonnepanelen met polykristallijn silicium: de siliciumkristallen liggen kriskras door elkaar, doodat het stollingsproces van de kristallen niet beïnvloed is.
Het maximale vermogen van een zonnepaneel onder vooraf gedefinieerde, wereldwijd geldende standaard test condities. Uitgedrukt in Watt.
Afkorting van 'photovoltaic', oftewel fotovoltaïsche technologie: de technologie die het omzetten van zonlicht in elektriciteit mogelijk maakt.
Algemene, internationele benaming voor een zonnepaneel.
De opbrengst van een zonne-energiesysteem. Valt uiteen in de begrippen energieopbrengst (hoeveelheid Watt die de zonnepanelen opbrengen en waarmee u bespaart op uw elektriciteitsrekening) en financieel rendement (alle maandelijkse besparingen bij elkaar opgeteld minus de investering voor het zonne-energiesysteem).
Het 1-op-1 verrekenen van teruggeleverde stroom aan met afgenomen stroom van het elektriciteitsnet.
Schakeling waarbij de uitgang van de ene elektrische component direct is aangesloten op de ingang van de volgende elektrische component. Bij een serieschakeling is er dus maar één weg voor elektrische stroom.
Scheikundig element met het symbool Si en atoomnummer 14. Silicium wordt gewonnen uit zand. Silicium is de basis grondstof om zonnecellen te maken.
Gestandaardiseerde condities waaronder een zonnepaneel kan worden getest. Wereldwijd is afgesproken het vermogen van een zonnepaneel te meten bij een instraling van 1000 W/m2 en een paneeltemperatuur van 25° Celsius.
Een groep in serie geschakelde zonnepanelen. Of het geheel van gelijke groepen parallel geschakelde zonnepanelen die onderling weer in serie geschakeld zijn.
Verbindingskabel tussen de zonnepanelen in een string of de verbindingskabel tussen een string en een DC-koppelkast of DC-klemmen van een omvormer.
Beschermingsfolie aan de onderzijde van een zonnepaneel.
Dwarse, houten latten op het dak waarop de panlatten zijn bevestigd. In het geval van een schuin dak: bij 'in het dak montage' worden de zonnepanelen met dakhaken direct op de tengels bevestigd om ventilatie waarborgen.
Meter die exact bijhoudt hoeveel energie er wordt teruggeleverd aan het elektriciteitsnet.
De financiële vergoeding die u krijgt voor de hoeveelheid stroom die u teruglevert aan uw energieleverancier. Nodig voor salderen.
Deel van het platdakframe dat met schroeven wordt bevestigd op het platte dak of op speciaal daarvoor gemaakte opstanden (bijvoorbeeld opstaande randen).
Dunne plak kristallijn halfgeleidermateriaal, bijvoorbeeld silicium, waarop de verbindingen tussen de verschillende zonnecellen bevestigd worden.
Meeteenheid om het maximale vermogen van een zonnepaneel of zonne-energiesysteem aan te duiden, uitgedrukt in Watt. Afkorting: Wp.
De hoeveelheid kracht die de wind op de zonnepanelen uitoefent.
Aangeduid met AC (alternating current). Elektrische stroom met periodiek wisselende stroomrichting. Type stroom dat ontstaat nadat de omvormer de door zonnepanelen opgewekte gelijkstroom heeft omgezet. Wisselstroom is de vorm van elektriciteit die bruikbaar is voor elektrische apparaten in huishoudens en industrie.
Vorm van duurzame energie die de zon als energiebron gebruikt. Kan warmte en elektriciteit voortbrengen.
Alle componenten (zonnepanelen, omvormer, bekabeling, bevestigingsmaterialen etc.) die samen energie opwekken uit zonlicht en deze omzetten in bruikbare wisselstroom voor ons huishouden.
Het kleinste element van halfgeleidermateriaal dat in staat is zonlicht direct om te zetten in elektrische energie (gelijkstroom, DC).
Geheel van seriegeschakelde zonnecellen tussen glazen of kunststof platen, eventueel bevestigd in een metalen of kunststof frame.
Zie zonne-energiesysteem.