Essent
  • Home
  • Actueel
  • Maastricht scoort hoogste opbrengst met zonnepanelen
Print deze pagina E-mail deze pagina

ZON7 heeft onderzoek gedaan naar de verschillen in opbrengst van zonnepanelen en heeft een top 20 vastgesteld. Maastricht is daarbij al beste uitgekomen.
Wie 16 zonnepanelen installeert op een dak in Maastricht kan rekenen op een jaarlijkse opbrengst van € 874,-. Als diezelfde zonnepanelen op een dak in Nijmegen worden gelegd bedraagt de opbrengt 10% minder: € 784,-.

Maastricht scoort hoogste opbrengst met zonnepanelen

Top 20 steden opbrengst zonnepanelen

De verschillen zijn te verklaren aan de hand van een aantal lokale gegevens: breedtegraad van de locatie, het aantal zonuren, de instraling en de temperatuur. Uiteindelijk resulteert dit in een hoeveelheid instralingvermogen op een bepaalde locatie.

Hoe is het onderzoek uitgevoerd?

Allereerst is uitgegaan van een situatie met 16 zonnepanelen met een capaciteit van  245Wattpiek per stuk. Achter deze zonnepanelen zit een omvormer van het merk SMA (Sunnyboy 3600TL-21). De zonnepanelen zijn geplaatst in de meest optimale situatie: gericht op het zuiden onder een hoek van 35 graden. Bij het bepalen van de opbrengst van de zonnepanelen is uitgegaan van een tarief van €0,23 per kWh, een gemiddeld tarief in Nederland.

Om de situatie voor elke stad te simuleren is gebruikt gemaakt van meteo-gegevens van PVGIS. PVGIS is een Research Centrum van de Europese Unie. Heel Nederland is daarbij opgedeeld in blokjes van één vierkante kilometer.  Zodoende is exact bepaald wat de instraling is op een zonnepaneel in een bepaalde stad. En omdat de eigenschappen van zonnepanelen bekend zijn, kan zodoende de opbrengst op een specifieke locatie bepaald worden.

Waarom is gekozen voor 16 zonnepanelen van 245Wattpiek?

Een gemiddeld huishouden gebruikt tussen 3.000 en 4.000 kWh per jaar. Het aantal van 16 zonnepanelen (van 245 WP) is in staat om dit gemiddelde verbruik op te wekken.

Welke berekeningsmethode houden installateurs vaak aan?

De meeste installateurs hanteren een vrij grove methode om de opbrengst van zonnepanelen te berekenen. Ze vermenigvuldigen de som van de capaciteit van de zonnepanelen met een bepaalde factor. De ene installateur zet deze factor op 0,85, de andere op 0,9.

Voorbeeld:

16 zonnepanelen met een capaciteit van 245 Wattpiek per stuk hebben een totale capaciteit van 3.920 Wattpiek.  Indien dit wordt vermenigvuldigd met 0,85, dan rekenen veel installateurs een opbrengst van 3.332 kWh.

Het onderzoek laat zien dat deze inschatting aan de lage kant zit.

Wat kunnen we verder concluderen?

Indien het overzicht wordt gegeven van het aantal zonuren per stad, dan zou het resultaat er anders uitzien. Het aantal zonuren is als zodanig niet de enige graadmeter die de opbrengst van zonnepanelen bepaalt.  De breedtegraad en andere meteo-gegevens spelen ook een rol in het bepalen van de instraling van licht.

Meer actueel

Adresgegevens

Zuiveringweg 94
8243 PE Lelystad

Daarom ZON7

  • Sterk in zonnepanelen
  • Geteste kwaliteits-producten
  • Vakkundig advies
  • Scherpe prijzen
  • Ervaren installateurs

Meer redenen nodig?